Vo Vranovskej nemocnici uviedli do prevádzky Centrum pre vertigo

21.03.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 21. marca (TASR) - V priestoroch neurologického oddelenia Vranovskej nemocnice, n. o., uviedli v týchto dňoch do prevádzky Centrum pre vertigo. Nové pracovisko bude vykonávať u pacientov prostredníctvom modernej technológie vyšetrenia závratových stavov.
Zdravotnícke zariadenie získalo pre činnosť centra finančný príspevok od Nadácie Všeobecnej úverovej banky v hodnote 20.000 eur. Podľa Lenky Lidíkovej z neurologického oddelenia vranovskej nemocnice, budú vyšetrenia pacientov realizovať prostredníctvom videonystagmografie.
\"Modulárny systém umožní spresniť pôvod závratov, ktoré môžu byť príznakom neurologických ochorení - cievnej mozgovej príhody, tumoru mozgu, sclerosis multiplex, migrény. Ďalej môže ísť o ochorenia vnútorného ucha a to benígneho polohového paroxyzmálneho vertiga, Menierovu chorobu či cholesteatóm, vnútornú chorobu, ale aj psychologickú a psychiatrickú príčinu závratov,\" doplnila Lidíková s tým, že práve prostredníctvom videonystagmografie možno začať včasný a kvalitný terapeutický postup.
Princípom videonystagmografie je podľa jej slov snímanie pohybu oka pomocou infračervenej kamery nasadenej na svetlotesnej maske. \"Systém umožňuje vykonávať vizuálnu, polohovú, vibračnú, kalorickú stimuláciu vestibulárneho aparátu, on-line pozorovať reakciu pacienta a snímať dáta v grafickej a číselnej podobe,\" objasnila Lidíková.
Vranovská nemocnica, n. o., sa vďaka získanému grantu stala podľa jej slov prvým zdravotníckym zariadením s týmto vybavením na východe Slovenska.
 

Vyberte región